Cengiz Ülkü
Coronavirüs'ün etkileri
25/03/2020

Değerli hemşerilerimiz;

Son yüzyılın değil, neredeyse insanlık tarihinin en kötü günlerini yaşıyoruz. Coronavirus vakası, kimsenin öngörmediği büyük bir facia halini aldı. En önemlisi, bugünler için söylüyorum, dünyanın eli kolu bağlanmış, bir kurtarıcı bekliyor. Ama bir antivürüs ilacı, ama hava şartlarının değişerek doğal iyileşme sürecine girmek.

Genel olarak ölüm riski 65 yaş üzeri olarak konuşuluyor. Ama daha gencine bir şey olmaz diye bir durum da söz konusu değil. Çeşitli hastalıkları olan insanlar da bu riski taşıyor. En hafifletici yanı, çocuklarımıza etkisi olmadığını bilmek. Bazıları bu hastalıkta ölüm oranının çok düşük olduğunu, abartıldığını, çok yüksek ölüm oranı olan birçok salgının olduğunu düşünenler var.

Derneğimiz açısından konuya baktığımızda öncelikle yüksek yaş grubunda olan hemşerilerimiz, üyelerimiz ve ailelerinin dikkatli olmasını bu süreçten kazasız belasız geçilmesini temenni ederiz.

Sevgili hemşerilerimiz, son dönemde 2 kez Salihli’de gece yapmayı planladık, ama ertelememiz gerekti. 29 Şubat tarihinde yapacaktık, İdlip’den gelen, yüreğimizi dağlayan 33 şehidimizin haberini alınca iptal ettik, daha sonra da 28 Martta yapmaya karar verdik. Daha martın ilk günlerinde dünyadan gelen coronavirüs haberlerinin Türkiye’ye de sıçradığını duyunca, doğal olarak vazgeçtik. Çünkü dünyada bu iş nasıl gelişiyorsa, Türkiye’de de benzeri şekilde ilerleyeceğini öngörmek çok zor değildi. Nitekim işyerlerini kapattık, evde oturuyoruz.

Bu hastalık dünyanın tüm dengelerini değiştireceği düşünülüyor. Öncelikle gücün tanımının değiştiği bir gerçek. İstediğin kadar silah, savaş uçağı, patroit vs yapın, bir anda onlarında işe yaramadığını hepimiz gördük. Ki şu an bu hastalıktan en çok etkilenen ülkeler ABD, İngiltere, Fransa, İtalya, Çin, Almanya gibi en güçlü ekonomilere sahip ülkeler.

Biz kendi ekonomimize bakarsak, bizim şehrimiz bir tarım şehriydi, hala da tarım ve hayvancılık birinci plandadır. Evde kalınca en önemli ürün toprak ve hayvan mahsülleri olduğunu gördük. Şu aşamada silahtan çok daha değerli değil mi üretilen tarımsal ürünler. Patates, soğan, kışlık ve yazlık sebzeler, meyveler vs olmadan karnımızı doyuramıyoruz. İnşallah bu ekilecek ürünlerden bolca verim alırız, hem insanlığa hem cebimize ciddi katkıları olur.

Sevgili Salihlililer, bir an önce dünyanın sağlığına kavuşmasını, ve de ders alınıp, savaşların bir an önce bitirilip, huzurlu bir dünya yaratmak için tüm ülkelerin elele vermesini temenni ediyoruz.

Sevgi ve saygılarımızla

Salihli Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği

Cengiz Ülkü

380 kez okundu. Yazarlar

Yazarın diğer yazıları

MERHABA - 31/05/2019
Değerli Salihlili hemşerilerim; Salihli Eğitim-Kültür ve Dayanışma Derneği'nin Nisan ayında yapılan olağan genel kurulunda arkadaşlarım ile birlikte yönetime seçilmiş olmanın hem mutluluğu hem de sorumluluğunu taşıyoruz.
Derneğimiz gezi düzenlese, nereye gitmek istersiniz?
Dolar7.74537.7763
Euro9.02059.0566